Wachters en seinen

Geplaatst: 30 september 2009 in Uncategorized

De weekkrant

Nieuwe aanwinst

Het is koud, sommigen blijven in de warme openbare wachtkamer van het station te Kropswolde op de trein wachten. Als de fotograaf de mensen voor het station in de juiste positie heeft en zijn foto maakt kijken zij door het raam aandachtig in de lens.
 Op de toen met waaltjes belegde perrons van Kropswolde staan zij voor later even stil. Geheel rechts achter het raam staat de toen jonge eigenares van deze foto..
Geen wereld nieuws op de gevoelige plaat, Het is een Alledaagse familie foto. Een gezin uit duizenden.  Om precies te zijn ongeveer 12500 personen uit verschillende families. Mensen die als tijdelijke oplossing op dienst bevel met gezin in troepenschepen geladen naar Nederland moesten. Dan woon je ineens in Groningen en sta je op het station van Kropswolde. Geen wereld nieuws.

Dat de eerste generatie molukkers de overplaatsing met tegenzin onderging is een verhaal dat sommigen wel kennen. Deze foto laat hier ook de tweede generatie zien.
Een die niet lang voor deze foto genomen is, ook net als hun ouders, onder een military precisie in bussen op transport gezet was..
Hier staat de jonge Nederlandse generatie die een deel van hun jeugd achterliet in de barakken van de voormalige RIJKSWERKINRICHTING „CAREL COENRAAD-POLDER" TE FINSTERWOLDE.  Later kreeg dit kamp de naam het Ambonezenbosje.
De Molukkers werden doelbewust buiten de Nederlandse samenleving gehouden. Ze mochten niet werken. En die wil was er ook niet, ze gingen immers snel weer terug om daar te werken, zo was hun idee.
In Foxhol kwamen huizen. Mooi nieuw en van steen. Een wijk, een gewone woonwijk. Drie hoog. Voor sommigen was dit de druppel waaruit bleek dat zij bedonderd waren. En dat er van een snelle terugkeer geen spraken was. Acties kwamen. Anderen begrepen dat ze opnieuw moesten begin in een nieuwe wereld in een echt huis van steen, waarin je  het warm kon krijgen. Als nieuwe Nederlander met dezelfde rechten. Maar, of zij de gelijke kansen erbij gekregen hebben is voer voor historici.

Deze foto hangt nu op de tentoonstelling Wachters en seinen in de ruimte waarvoor deze foto destijds genomen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s