Tentoonstelling over ridder Fox en de zijnen

Geplaatst: 2 mei 2010 in Uncategorized

 
fuv-scheibler91psIn museum voor handwerktuigen station Kropswolde is een tentoonstelling ingericht over Ridder fox (Ook wel: Neithart of Nottert Fuchs) Nadat hij in Kolham in 1499 zijn leven liet in de slag tegen de Groningers is hij de vermoedelijke naamgever van Foxhol en Foxham.
 
 
Dat is een uniek verhaal waar het museum al langer iets mee wilde doen. Het idee dat er in het betrekkelijk jonge Hoogezand al ridders waren is voor veel mensen onbekend. “Het is hier zo oud als de weg naar Kralingen, en misschien zelfs wel ouder” aldus Martijn Lagerwerf van het Museum. De tentoonstelling laat goed zien hoe belangrijk de Woldweg was als verbinding met het noorden van Groningen. Ook het grote leger van de bisschop van Munster kwam langs deze Woldweg (waar ook het museum aan staat) van Zuidlaren over Kropswolde naar Hoogezand. Het doel was de vestingen in het Ommeland te belegeren, Delfzijl en Winschoten. Ter voorkoming daarvan was er de minder bekende maar belangrijke slag om de ommelanden bij Foxham.. Bij de daarop volgende belegering van de stad (Groningen ontzet 1672) liep het voor de Groningers wel goed af. Na Fox is dit een tweede wat onbekende historische gebeurtenis nabij Foxhol. Dat was ten tijden dat ze in Foxhol klaar waren met het graven van een kanaal verbinding met Winschoten.. Het moet in die tijd een behoorlijk drukke buurt geweest zijn, aldus Martijn. Mooi dat deze tentoonstelling dat nu ook laat zien. Zo zijn er op  de tentoonstelling verscheidene vondsten uit de omgeving uit de tijd van Fox en de Bisschop te zien aangevuld met voorwerpen uit de collectie van het museum.
 
 

 
 
Uit de De Groninger Volks-Almanak.  De dood van Fox
“Fox was gewond geraakt, maar liggende op zijn knieёn vuurde hij zijn manschappen aan. Ten langen leste werd hij, daar hij zich niet wilde overgeven, met het zwaard nog in de hand afgemaakt. Uit respect voor zijn krijgsvakmanschap werd Fox’ lijk door de Groningers meegevoerd en begraven in het koor van de Franciscaner of Minderbroederkerk, nabij het grote St. Maria Magdalena altaar. Het grafschrift luidt:

 
 

Hier leit den held

Wiens herte noyt besweek

Nog in het veld

Oyt voor zijn vijand week:

Die, als hij zag

Zijn Volk verslagen wert,

Vogt, daar hij lag,

Nog met een manlijk hert

 
….
 
 
 

Later is deze middeleeuwsekerk geheel afgebroken waarbij de graven en botten waaronder ook die van Fox op de R.K. begraafplaats aan de Heerenweg in een massagraf terecht gekomen. De nieuw gebouwde kerk moest in de jaren 80 alweer plaatsmaken,  maar nu voor de universiteit bibliotheek. Zijn grafsteen en rauw-bord zijn tot op de dag van vandaag spoorloos.

 
 
 
.
 
De Broerkerk Groningen.
 

 
 

Meer veldslagen van Neithard Fuchs en over zij afkomst: HIER.
 
 
 
VRG Martijn Lagerwerf museum station Kropswolde
 
 
 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s