Nico Bulder in Kropswolde

Geplaatst: 3 juni 2011 in kunst, Uncategorized

Nico Bulder in Kropswolde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een unieke Tentoonstelling in museum station Kropswolde

Op deze tentoonstelling laat het museum station Kropswolde voor het eerst een deel van haar omvangrijke Nico Bulder collectie aan een groter publiek zien.

Tentoonstelling 4 september tot en met 15 oktober.

Op open Monumentendag van dit jaar is het museum bezoek en de tentoonstelling gratis.

Nicolaas Johannes Bernardus (Nico) Bulder (Hoogezand, 29 oktober 1898 – Groningen, 30 januari 1964) was een Nederlandse kunstenaar en graficus.

Leven en werk

Bulder, zoon van een timmermansknecht, werkte van 1919 tot 1924 als scheepsbouwkundig tekenaar bij de scheepswerf Gideon in Groningen. Volgde de schilder- en tekenopleiding aan de Academie Minerva in de stad Groningen. Hij kreeg onder andere les van F.H. Bach en A.W. Kort. In 1928 haalde hij zijn lesbevoegdheid en van 1930 tot 1945 werkte hij als tekenleraar aan het Instituut Hommes in Hoogezand. Aan Academie Minerva onderwees Bulder na de Tweede Wereldoorlog de vakken etsen, batikken, glas in lood en lithograferen.
Naast zijn baan als leraar werkte Bulder aan verschillende opdrachten. Bekend zijn vooral zijn houtgravures. Hij illustreerde talrijke boeken, ontwierp ex librissen en nieuwjaarswensen en maakte veel vrije grafiek. Hij ontwierp het gemeentewapen van Hoogezand-Sappemeer. Zijn ontwerp voor het beeld Boeg in Hoogezand, werd na zijn dood uitgevoerd door Gerrit Piek.
Houtgravures van Nico Bulder zijn aanwezig in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Groninger Museum en het Singer Museum in Laren. Ook de Nico Bulder Stichting te Hoogezand beheert schilderijen, aquarellen, ex librissen, tekeningen, prenten en studies van deze kunstenaar. Hoogezand werd een school naar Bulder vernoemd.
De architect H.B. Bulder (1890-1955) was een oudere broer van Nico Bulder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s