Veenkoloniale fietsgeschiedenis in Museumstation Kropswolde

Geplaatst: 5 september 2012 in Uncategorized

Zeldzame originele kinderfiets uit de jaren 30

KROPSWOLDE – Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen op 8 en 9 september aanstaande heeft galerie- en museumbeheerder Martijn Lagerwerf van Station Kropswolde een bijzondere tentoonstelling ingericht met in deze regio geproduceerde oldtimer fietsen uit het begin en midden van de vorige eeuw.

In de Veenkoloniën was een goede fiets een onmisbaar vervoermiddel en zodoende ontstond in de jaren 30, 40 en 50 in Groningen een drukke rijwielindustrie met een imago van degelijkheid en betrouwbaarheid.

“Als je de fiets beschouwt als een groen vervoermiddel, dan sluiten we met onze tentoonstelling mooi aan bij het thema van de Open Monumentendag, Groen van Toen,” zegt Martijn.

“Als verzamelaar van veenkoloniale handwerktuigen voor het museum, viel het me op dat er nogal wat fietsfabrieken in onze regio hebben bestaan, tot de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw. Iedereen kent de Fongersfietsen uit Groningen natuurlijk, maar in Veendam, Winschoten en Bedum werden ook bekende, degelijke merken gemaakt. De oudste fabrikant van rijwielen die ik heb achterhaald, was Rondeel in Groningen.”

“Via iemand van de vereniging “De Oude Fiets” heb ik een echte Noordster-fiets uit de jaren 30 uit Veendam in bezit gekregen uit de fabriek van de Graaf, de vader van jazzmusicus Rein de Graaf.”

“Uit Veendam kwam ook het fietsenmerk Veenlust. In Winschoten had je de Gruno fabriek waarvan we een heel mooie vooroorlogse tandem tentoonstellen. Gruno experimenteerde als eerste met gemoteriseerde fietsen en werk internationaal bekend.”

“En uit Bedum zijn er twee Veeno-fietsen uit de jaren 30 te bezichtigen uit onze collectie. Natuurlijk is ook Fongers uit Groningen, waar ze ook fietsen voor het leger produceerden, op deze tentoonstelling vertegenwoordigd, plus een vooroorlogse J. Bronda-fiets, echt zeldzaam.”

“Gedurende mijn zoektocht naar deze fietsenhistorie, merkte ik weer hoe jammer het is dat in Nederland de oudste (of de eerste) massaproducten door bijna niemand zijn bewaard of geconserveerd.”

“Terwijl je dáárdoor juist veel van de lokale en regionale geschiedenis aan de weet kunt komen. Want waar was je in de Veenkoloniën zonder een goeie fiets? Ja, ja”, lacht museumbeheerder Martijn, “van een oude fiets kun je nog heel wat leren.”

Na de Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2012 zullen de Groningse fietsen en hun geschiedenis nog tot en met 8 oktober in het station van Kropswolde te bezichtigen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s