Zo zagen zij Kropswolde

Geplaatst: 16 april 2016 in Uncategorized
000_1739

Rudy Oosterhoff. Station Kropswolde 1984. Coll ver.BKSK.

Gedicht. Gepasseerd station Kropswolde. Driek van Wissen 2003

EERTIJDS TOEN MEN NOG STIJLVOL BOUWEN KON / VERREES BIJ ELK STATION EEN STATIG PAND / TEN DIENSTE VAN DE REISBELUSTE KLANT / ALS SIERAAD VAN DE SPOORWEGHORIZON/ MAAR SINDS HET GELD HET VAN DE SCHOONHEID WON / HEERST DE NS MET HARDE SLOPERSHAND / EN BOUWT ZIJ OVERAL IN NEDERLAND / EEN KIPPENHOK VAN STAAL EN BETON / IN UTRECHT KENT MEN BLIJKBAAR GEEN PARDON / MAAR IN KROPSWOLDE HOUDT LANGS HET PERRON / TOCH EEN GEBOUW NOG ALTIJD DAPPER STAND / DUS WORD IK RAZEND RICHTING HOOGEZAND / NOG ELKE KEER DOOR HEIMWEE OVERMAND / OMDAT HET GEPASSEERD IS ZO’N STATION

Gedicht van Henk Puister. Het stationsgebouw doet dienst als atelier. 1991
Lichtvoetig haalde ik geliefde af van haar armzalig perron 
Bracht ze weg met zware tred In de kamer waar ik wachtte bij de ijsklomp van een kachel tot mijn
paarskoude neus weer bijgetrokken was wordt met verve gewerkt achter het palet 
Over een lengte van vijftien onuitwisbare jaren kwam stipt op tijd mijn trein elke
morgen aangesneld 
Als donderslag werd ik door de kantoorchef gelijk oud vuil aan de kant gezet Hoera, het stationsgebouw dat leeft! De Kunst heeft haar van de sloop gered!

HS Krant:       http://www.hskrant.nl/nieuws/30539/expositie-voor-jubileum-station-kropswolde/

Regiokrant:   http://www.noordpers.nl/afbeelding/archreg/reg17lowres.pdf

* Regiokrant 26-04-2016. Jan Bos: Station Kropswolde 100 jaar KROPSWOLDEHet stationsgebouw in Kropswolde bestaat dit jaar 100 jaar. Om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, is er in het museum station een kleine expositie van professionele kunstwerken uit haar eigen collectie te zien die betrekking hebben op het station.

Het oudste werk dat het museum laat zien is een kleurige zeefdruk van Rudy Oosterhoff uit 1984. Verder is er een grote houtdruk te zien van Tim Blaauw uit 1991, een fotowerk van Lex Smit Duyzentkunst van rond 1994, Magda Lagerwerf met een linoleumsnede van het station uit 2008, Joris Meltzer Mail-art 1992, een krijttekening van Annemiek Spierenburg die ze in 1990 van het station maakte, en het werk ‘Aliens Search Kropswolde’ uit 1999 van de Duitse kunstenaar Sharlih Bo. De meeste getoonde werken komen uit de galerieperiode van het station. Met de vele tentoonstellingen die er toen in het gebouw gehouden werden ontstonden ook een tweetal gedichten van Groninger dichters. Een is van Henk Puister die in 1991 in het eerste kunstschrift van de galerie NOLS verscheen. Een tweede gedicht was speciaal voor een tentoonstelling die de galerie in 2003 had, waarbij Driek van Wissen foto’s van Ron Gullen met dichterlijke onderschriften voorzag. Ook dit gedicht over het station zal nu weer bij de werken hangen. De werken zullen heel het zomerseizoen tot en met de Open-monumenten dagen in september van dit jaar in het museum te bewonderen zijn. Het museum is te vinden in het voormalige stationsgebouw van Kropswolde Woldweg 46 en is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Het huidige station is in 1915/1916 gebouwd en in gebruik gebleven tot 8 april 1989 als seinwachterspost met kaartverkoop, wachtkamer en fietsenstalling. Van 1989 tot 2009 was Galerie Halte Kropswolde van de Vereniging Beeldende Kunstenaars Station Kropswolde er in gevestigd.

Museum: Vanaf 2009 is in dit monument het museum voor Handwerktuigen Station Kropswolde ondergebracht; een wereld van vele ambachten en hun specifieke gereedschappen. In de indrukwekkende en boeiende verzameling van het museum bevinden zich onder andere de gereedschappen van de klompmaker, de turfsteker en de scheepstimmerman, maar ook de leest, waar de schoenmaker zich volgens het gezegde bij moet houden. Ook is er een uitgebreide verzameling typemachines en een aantal grote boekdrukpersen te zien. Hier is zelfs iets van het oude handwerk te ervaren, bijvoorbeeld in de geheel ingerichte en werkende drukkerij van het museum. In het museum is een bijzondere collectie van in deze regio geproduceerde oldtimer-fietsen uit het begin en midden van de vorige eeuw samengesteld. In de Veenkoloniën was een goede fiets een onmisbaar vervoermiddel. Vanaf de dertiger jaren tot midden van de vorige eeuw ontstond er in Groningen een rijwielindustrie met een imago van degelijkheid en betrouwbaarheid. Daarbij kunnen we denken aan: Fongers, Rondeel, Noordster, Gruno, Veeno, J. Bronda en Veenlust. Het museum heeft een groot aantal fietsen ‘in huis’ en kan behalve de unieke Rondeel, de oudste Veeno en Gruno van Nederland ook een zeldzame Veenlust fiets uit Veendam laten zien.

Historie: Een stukje historie uit het eerste jaar dat het station functioneerde, 1916. Het is een artikel uit het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden. L. Heijnsdijk stationschef in Kropswolde kreeg op 14 mei 1916 voor zijn dan 25-jarige dienstbetrekking, van de plaatselijke landbouwvereniging een kamer-ameublement. In dat jaar zou hij ook met zijn gezin overgaan naar het nieuwe station. Het stukje in de krant van 1916: KROPSWOLDE 14 Jan. Gisteren herdacht onze stationschef de heer L. Heijnsdijk, zijn 25-jarig ambtsjubileum. Dat de geachte chef zich onder het publiek vele vrienden heeft verworven en zijn steeds beloonde dienstwilligheid werd gewaardeerd, bewezen de vele blijken van belangstelling. Behalve talrijke gelukwensen, werd hem namens den Landbouwvereniging ‘Kropswolde-Wolfsbarge’ een prachtig kamer-ameublement vereerd, vervaardigd door de meubelfabriek van de firma’ ‘Wachters te Groningen. Wij hopen, dat de ijverige ambtenaar nog lang zijne functie mag blijven vervullen. ■

000_1846

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s