Een zeldzaamheid, de “New Beeston”

Geplaatst: 31 mei 2016 in Uncategorized

Nieuwe aanwinst Groninger Rijwiel Museum.

Het Groninger Rijwiel Museum kan weer een zeldzaamheid, de “New Beeston” aan haar collectie van Groninger rijwielen toevoegen. Het gaat hier om een van de vroegste rijwielen uit de rijwielenfabriek van Jan Bronda aan de Schoolstraat in Groningen. De officiële startdatum van zijn fabriek zou rond 1906 zijn maar we weten ook dat Jan Bronda in 1901 als een van de eerste in Groningen al een vrijstelling kreeg om met een gemotoriseerde fiets door de stad te mogen rijden.


new-beeston1Reinder Bleeker uit Hoogezand was de vorige eigenaar van deze “New Beeston” het bekende rijwielmerk van Bronda, en had eerder al het nodige onderzoek gedaan naar deze unieke Groninger fiets uit de stad. Zo trof hij in de Groninger-archieven een brochure aan van deze fabrikant uit 1914, waar de fiets toen al in stond. Doorheen de jaren heeft de fiets wel de nodige veranderingen ondergaan, zo staat de fiets nu op aluminium velgen van de firma Lepper.
Reinder heeft de New Beeston dan ook niet terug gebracht in zijn oorspronkelijke staat, gelukkig maar want die velgen zijn ook weer uniek, en een fiets leeft nou eenmaal en krijgt daardoor haar unieke gebruiks-geschiedenis. Het mooie aan deze vroege fiets van de Groninger fabriek is dat je aan het frame nog het nodige handwerk aantreft. Misschien zelfs wel het handwerk van Jan Bronda zelf.

Jan Bronda breidde zijn fabriek aan de Schoolstraat door de jaren heen behoorlijk uit en zou tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog fietsen blijven produceren onder het merk NB, een merk dat nu nog een begrip is als zijnde een van de degelijke en onverwoestbare fietsmerken uut Grunn . Naast de Veeno uit 1910 uit de gelijknamige fabriek te Bedum en een Gruno uit de Winschoter rijwielfabriek van rond 1923 is dit rijwiel weer een bijzonder mooie aanvulling op de collectie van het Groninger Rijwiel Museum.

MVRG Martijn Lagerwerf

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Dam Op in Kropswolde

 

a92fcdd476c65e0a0bde0000fa833b24

Advertenties
reacties
  1. appie._.11 schreef:

    ik heb ook een oude new beeston staan uit een schuur alleen in bizar slechte staat kreeg ik hem en is nu al een stuk netter dan hijwas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s