New Beeston (2)

Geplaatst: 26 juni 2016 in Uncategorized

 

Poster New Beeston2

Naar aanleiding van de tot nu oudst bekende New Beesten van groninger bodem die het GRM onlangs wist te verwerven, en onlangs ook op TV Noord te bewonderen was, kwamen wij in contact met Rik Timmer. Timmer had al plannen om zich eens wat meer te verdiepen in zijn familie geschiedenis en dan met namen die van de beroemde fietsfabriek in Groningen. Het weinige wat het museum kon laten zien was de fiets zelf en verder was er tot nu dan, maar weinig info over deze Fa. J. Bronda uit de stad voor handen. Rik Timmer heeft in zijn familiearchief gelukkig een ruim aantal documenten die een mooie inkijk geven in deze eens zo bedrijvige fietsfabriek. Waaronder een artikel uit het vakblad voor het rijwiel en kleinbedrijf uit 1950. Met daarin ook een aantal foto’s van de fabriek in vol bedrijf aan Schoolstraat in de stad. Ook bleek zijn zus nog in het bezit te zijn van een Bronda rijwiel.

In Engeland kwamen zowel het merk Beeston als New Beeston voor. Er is een plaats Beeston, ten noorden van Coventry waar men gestart is. Later is men overgegaan naar Coventry. De merken Beeston en New Beeston lijken al ter ziele zijn gegaan toen J.Bronda met zijn zaak begon.(1) Aldus Rik Timmer. Ook ontdekte Rik dat J. Bronda in 1906 gestart is met de fietsenfabriek. Zijn zoon is in 1909 op 17 jarige leeftijd naar Coventry gestuurd om te leren hoe je fietsen moest maken. Er was vroeger een industrieterrein Parkside in Coventry, waar zich de fietsenindustrie concentreerde. De zoon van J. Bronda bleek precies tegenover dat Parkside bij mensen in huis te hebben gezeten. Parkside is nu een universiteitscomplex.
Uit deze gegeven van Rik kunnen we opmaken dat er een duidelijke verbinding was met beide merken. Waarschijnlijk kocht J. Bronda later de rechten en ging hij de New Beeston in Groningen zelf maken, en dat niet zonder succes. Het merk groeide naast Veeno Fongers en Gruno al snel uit tot een van de toonbeelden van de Groninger degelijke rijwielmerken.

(1)Beeston cycele co 1897-1900 Quiton Works-Parkside.

MVRG Martijn Lagerwerf

(Druk op het vergrotingskruisje voor het hele artikel over Fa. J. Bronda)

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

000_1878

GRM New Beeston 1910/15

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s