Openmonumentendag 2016

Geplaatst: 29 juni 2016 in Uncategorized

Landelijk thema Iconen en symbolen

000_1220De Open Monumentendag 2016, die plaatsvindt in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen.
Voor het Groninger rijwielen museum station Kropswolde is dit aanleiding om eens in haar archief te duiken. Want daarin bevinden zich een ruim duizend tal oude rekeningen uit de provincie Groningen van meest reeds lang verdwenen fabrieken en bedrijven. Fabrieken die nog steeds een icoon zijn van deze bedrijvige provincie. Voor de Monumentendag zal een deel van deze nota’s toegespitst op Hoogezand en Sappemeer ingelijst in een mooie tentoonstelling op de monumentendagen te bezichtigen zijn. Daarnaast zullen al de nota’s en rekeningen voor de echte liefhebbers op plaatsnaam in mappen bij de tentoonstelling ter inzage liggen. Een deel van de rekeningen betreft rijwielfabrikanten uit de provincie en de stad Groningen. Naast de vaste collectie Groninger rijwielen is er in het museum ook een ruime collectie van met namen de Groninger steenfabrieken toegespitst op de ERICA aardewerkfabriek uit Hoogezand.

MVRG Martijn Lagerwerf

000_1901

xkrant

 

 

 

DvhN 4 september 2016 Louis van Kelckhoven. Foto Geert Job Sevink

martijn-lagerwerf

Museum Station Kropswolde reconstrueert de geschiedenis van bedrijvig Groningen aan de hand van duizend, deels ingelijste rekeningen van verdwenen bedrijven.

Betalingstermijn verstreken

Betaald of openstaand, een hoog bedrag of juist laag: het maakt niet uit. Van de duizenden rekeningen die Martijn Lagerwerf van museum Station Kropswolde opdook uit zijn archief, is de betalingstermijn reeds lange tijd verstreken. De afzenders zijn inmiddels verdwenen fabrieken en bedrijven uit Groningen.

Lagerwerf bracht meer dan duizend oude rekeningen uit de provincie aan het licht. Op markten legde hij contact met een man die zijn leven lang oude rekeningen verzamelde. ,,Enorme stapels’’, zegt Lagerwerf, ,,toen hij ermee wilde stoppen zocht hij contact met mij en heb ik de hele collectie voor een symbolisch bedrag kunnen overnemen, op voorwaarde dat ze bij elkaar blijven.’’ De oude rekeningen zijn vaak juweeltjes van ontwerp- en drukkunst met indrukwekkende bedrijfslogo’s en afbeeldingen van de bedrijfsgebouwen van de fabrikant. ,,Typografisch is het een feest’’, zegt Lagerwerf. ,,Rekeningen waren toen het visitekaartje van een bedrijf.’’

Geschreven in een handschrift dat niet meer lijkt te bestaan, vermelden de rekeningen de geleverde goederen en de bijbehorende bedragen, groot of klein, evenals naam en adres van de geadresseerde.

Iconen

,,Ondanks het feit dat de namen van deze bedrijven vaak verdwenen zijn, zijn ze nog altijd iconen van onze bedrijvige provincie.’’ De meeste rekeningen komen uit de jaren dertig. ,,Opvallend is dat de geschiedenis van de infrastructuur aan de rekeningen valt af te lezen: van beurtschipper naar vervoer per spoor en tot slot met vrachtwagens.’’

Voor de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is een deel van deze nota’s ingelijst en te bekijken. Voor de liefhebbers worden alle nota’s en rekeningen op plaatsnaam in mappen bij elkaar verzameld en ter inzage gelegd.

Het station in Kropswolde huisvest ook het Groninger Rijwielmuseum en een deel van de rekeningen betreft rijwielfabrikanten uit provincie en stad Groningen.

Eerder dit jaar kon Lagerwerf nog een exclusief model aan zijn collectie (zeer) oude rijwielen toevoegen: de New Beeston (1914), van de stad-Groninger fietsfabrikant Jan Bronda. Naast de Veeno (1910, Bedum) en de Gruno (1923 Winschoten), bezit het Groninger rijwielen museum met de New Beeston het supertrio van de Groninger fietsenindustrie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s