A Fongers 1896

Geplaatst: 12 september 2016 in Uncategorized

000_1948Van J Bleeker uit Sappemeer kreeg het GRM station Kropswolde een vroege rekening (1896) van de Groninger rijwielenfabriek A. Fongers. De rekening voor levering van een safety-rijwiel naar Den Haag laat zien dat de fabriek dan nog aan de Nieuwe kerkhof zit en nog net geen NV is. Links boven is in het logo, de door A Fongers behaalde gouden medaille op de Winschoter nijverheids-tentoonstelling van 1893 opgenomen. In het archief van Velorama bevindt zich een brief van de directie van Simplex (één van de weinige andere Nederlandse fabrikanten in die jaren), die omstandig aan Albert Fongers laat weten dat deze medaille niet betekent dat rijwielen van Fongers beter zouden zijn dan die van Simplex.

Met een jaar garantie op de aankoop moest de heer uit Den Haag nog een klein vermogen van 152,21 gulden voor zijn rijwiel neertellen. De rekening is een mooie aanvulling op het noordelijk rijwielarchief van het GRM, waarvan een deel op de onlangs drukbezochte Monumentendag te bezichtigen was. Daarnaast kreeg het GRM van Meta Ottens uit Veendam een foto van de winkel van Adolf Timmer in Valthermond die onder de merknaam GASVRAT, dat staat voor Gemakkelijk Aangenaam Snel Verbeterd Rijwiel Adolf Timmer, een eigen rijwiel ontwikkelde die aan het begin staat van het principe van onze huidige ligfiets. De foto moet ons doen geloven dat de GASVRAT (rechts op de foto) aanzienlijk sneller is, en door motorrijders maar moeilijk bij te houden is..

De Fongers nota staat op naam van  Jhr. Schover, luitenant ter zee le klasse, in 1916 bevelhebber op de onderzeeboot K. I.

MVRG Martijn Lagerwerf

000_1947

 

gasvrat2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s