Geplaatst: 7 december 2016 in Uncategorized

poster-new-beestonNieuw aanwinst voor de Groninger rijwielcollectie van het GRM.

Het GRM kan weer een unieke New Beeston uit de rijwielenfabriek van Bronda aan de Schoolstraat te Groningen aan haar collectie toevoegen. Omdat de Bronda van voor 1910 in de dertiger jaren in de Veeno rijwielfabriek te Bedum een nieuwe antiroest moffel laag kreeg ging ze ruimentijd als Veeno fiets door het leven. Nadat we de fiets uit Erp in Noord-Brabant ophaalde en naast de Bronda in het Groningse Kropswolde konden vergelijken is het overduidelijk een rijwiel uit de Bronda fabriek. Kortom een unieke fiets die twee Groningse rijwielfabrieken vertegenwoordigd.

Een fiets was een duur bezit en bij de rijwielfabrieken konden eigenaren hem ter revisie aanbieden, waarbij de fiets opnieuw de moffeloven in ging. Daarna bracht de fabriek haar eigen antiroest stikkers en nieuwe belijningen aan.  Bij Veeno kon je, wat hier duidelijk het geval is, ook andere fietsmerken ter revisie inleveren. Helaas verdwenen daarbij de originele New Beesten stikkers wel voor goed onder een tweede antiroest laag. Geluk is wel dat deze stok oude Bronda  daardoor weer voor jaren mee kon en behouden is gebleven. Roest hebben we op deze New Beesten van +- 1910 dan ook niet gevonden.

In maart gaat het Museum station Kropswolde weer open voor bezoekers op de vrijdag en zaterdag middag van 13 uur tot 17 uur. Voor groepen boven de 10 personen ook op afspraak.
.

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100013528807436
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s