Nieuw in de collectie Simplex Amsterdam. No: 65502.

Geplaatst: 26 juni 2018 in Uncategorized

nieuw in de rijwielcollectie een Fongers met nummer 65502, dat zou 1916 zijn? of is het een Simplex uit Amsterdam, want dat staat in de voornaaf? De eigenaresse wist alleen dat oma altijd sprak over Fongers en dat ze de fiets ver voor de oorlog in Groningen kocht en in de oorlog opgeborgen had, in haar schuurtje achter een nep wand. Zelf verwisselde ze ooit de rode binnenbanden. Maar als het een Fongers is is er wel meer vervangen. Het blijkt bij nader inzien een Simplex van rond de jaren twintig.

In 1887 ging in Utrecht de Simplex Automatic Machine Company van start. In 1892 werd de eerste Simplex fiets gefabriceerd.
In maart 1897 werd een nieuwe fabriek onder de naam Machine Rijwiel- en Automobielfabriek “Simplex” geopend aan de overtoom te Amsterdam.
Na de tweede wereldoorlog fuseerde het bedrijf met de Rijwielfabriek “Locomotief”, eveneens in Amsterdam gevestigd. Dit bedrijf was gespecialiseerd in race- en sportfietsen. Het pand aan de Overtoom 263-271 was voor de gefuseerde bedrijven te klein. Aan de Pilotenweg te Amsterdam werd een nieuwe fabriek gebouwd. Het complex werd in 1965 verkocht toen “Simplex-Locomotief” een nieuwe partner vond in de N.V. Rijwielfabriek “Juncker” (opgericht 1912 in Apeldoorn).

MVRG Martijn Lagerwerf

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s